İhsan OzanoÄŸlu'nun oÄŸlu Can OzanoÄŸlu, "Çanakkale Zaferi ile ilgili türkünün Kastamonu'da yazıldığı genelde bilinmez" dedi.
''Çanakkale Türküsü''nü arÅŸivlere kazandıran İhsan OzanoÄŸlu'nun oÄŸlu Can OzanoÄŸlu (48) AA muhabirine yaptığı açıklamada, babası İhsan OzanoÄŸlu'nun Kastamonu'da yetiÅŸen ve aşıklık geleneÄŸinin son temsilcilerinden olduÄŸunu ve babasının Kastamonu yöresine ait 223 halk türküsünü Kastamonu repertuvarına kazandırdığını söyledi.
TRT'nin 1973'te türküleri yeniden bir elden gözden geçirerek kaydetmesinin ardından, türkünün daha çok anılmaya baÅŸlandığını dile getiren OzanoÄŸlu, ''Halk müziÄŸi arÅŸivlerimizde Çanakkale Zaferi ile ilgili baÅŸka bir türkü yok, bu türkü her zaman halk arasında bilinir, söylenir. Çanakkale Zaferi'ni anma günlerinde veya Türk Halk MüziÄŸi konserlerinde mutlaka yer verilen bir türküdür. Tabi, ezgi ve sözleriyle de yanık bir türkü olduÄŸundan halkımız tarafından, sevilen, beÄŸenilen, her zaman çalınıp söylenen bir türküdür'' diye konuÅŸtu.
Kastamonu İl Kültür MüdürlüÄŸü'nde araÅŸtırmacı olarak görev yapan Numan Karanlık ise İhsan OzanoÄŸlu'nun çok sayıda türküyü,Türkiye'de repertuvara kazandırdığını belirterek,''Bunlardan en bilineni de Çanakkale Türküsü'dür. Bu türkünün Kastamonu Türküsü olduÄŸu çok sonraları ortaya çıkmıştır. Kayıtlarımızda da türkünün kaynak kiÅŸisinin ismi İhsan OzanoÄŸlu olarak geçmektedir'' dedi.